V našich toulkách za gastro zážitky jsme se dostali až do dalekého Švédska, jehož kuchyně je díky velké rozloze země značně rozdílná. Na severu mají jídla kořeny v kuchyni Laponců, kde se hlavní menu skládá především z nasoleného sobího masa a zvěřiny. Na jihu naopak hrají prim lesní plody a čerstvá zelenina. Švédská kuchyně okouzlí jak milovníky masa, tak příznivce lehčí stravy v podobě ryb, které se servírují na všechny způsoby.

Mezi velmi oblíbené ryby patří losos a sleď. Surströmming, překlad ze švédštiny je kyselý sleď, připravovaný kvašením. Balí se následně do chlebové placky namazané máslem společně s cibulí a bramborami. Naopak Gravad lax (překlad ze švédštiny je marinovaný losos) je typická skandinávská pochoutka ze syrového lososího masa, které je obalené v mořské soli, cukru a kopru. Podává se s bramborami nebo chlebovou plackou. Při oslavách svátku slunovratu (Matjesill) se podává naložené filé matjesy s bramborami.  Milovníci masité stravy si v jídelním lístku jistě vyberou Köttbullar, což je velmi oblíbené jídlo, které v České republice znají návštěvníci obchodního domu IKEA. Ano jde o masové kuličky s hnědou omáčkou, bramborami a brusinkovou zavařeninou (köttbullar med brunsås, potatis och lingon).

 

Kopr a brusinky

Ten, kdo nemá rád kopr, bude se švédskou kuchyní trochu bojovat, protože kopr je všudypřítomný. Švédové jím koření nejen ryby, ale přidávají ho do marinád a nálevů, a pokud není přímou součástí jídla, zdobí jím ledovou tříšť, na níž se ryby servírují. Populární jsou i brusinky podávané k sobímu či losímu masu nebo houby. Jako dezert můžeme doporučit skořicové bulky (překlad do švédštiny je Kanelbullar) anebo „šneky“, jejichž podobně vypadající příbuzní se dají koupit v supermarketech také u nás. Chuťový rozdíl však nemůžeme z vlastní zkušenosti posoudit, ale milovníci skořice si přijdou jistě na své. Také jablečný dort Fruktpaj se řadí mezi oblíbené švédské dezerty.

 

Aqua Vitae vás jistě probudí

S alkoholem je to ostatně jako všech severských zemích trochu komplikovanější. Lättöl je lehké desetistupňové pivo, které je možné koupit v supermarketu Föda. Pokud máte chuť na „něco“ tvrdšího, musíte navštívit specializovaný obchod, kde můžete zkusit Akvavitt/ Aquavit , což je švédský destilát, jehož název je odvozen z latiny aqua vitae (voda života). Do tohoto šnapsu na bázi neutrálního alkoholu z obilí nebo brambor se při druhé destilaci přidávají byliny a koření (koriandr, fenykl, skořice, kopr, badyán, hřebíček). Jeho nejdůležitější složkou je ale kmín. Obsah alkoholu bývá v rozmezí 37,5% – 45% a dozrává v sudech po sherry nebo portském víně. Tak že „Smaklig måltid“ a „Skål“ (překlad ze švédštiny je Na zdraví! 🙂  )!

Pokud se zrovna do Švédska nechystáte, ale potřebujete třeba jenom překlady ze švédštiny, tak to se neváhejte obrátit na nás. Rádi Vám vyhotovíme poptávku na vaše dokumenty.

zdroje:

https://www.radynacestu.cz/magazin/svedska-kuchyne/

https://cs.wikipedia.org/wiki/%C5%A0v%C3%A9dsk%C3%A1_kuchyn%C4%9B

https://exoticky.cz/varime/svedska-kuchyne/

https://cs.wikipedia.org/wiki/Aquavit