Pokud se vypravíte do Španělska a chtěli byste něco dobrého, místního a klasického ochutnat, bude hodně záležet, kde přesně se nacházíte. Na severu, kde je chladněji dávají obyvatelé přednost teplému sytému jídlu před lehkou stravou jižních oblastí. Rozdíly najdeme i ve výběru plodin na pobřeží a ve vnitrozemí. Mezi celonárodní jídla však patří tortilla de patatas, kdy k její přípravě postačí cibule, brambory, vejce a sůl, z čehož vznikne mohutná bramborová omeleta, která se podává studená, buď samotná s kouskem pečiva anebo v bagetě s majonézou. Dalším z nezaměnitelných španělských jídel je gazpacho, „překlad ze španělštiny“ je studená polévka husté konzistence, pro jejíž přípravu jsou potřeba rajčata, cibule, zelená paprika, okurka, česnek a olivový olej. Vše se rozmixuje zasyrova a hned podává.

Španělé obecně staví svou kuchyni na rybách, mořských plodech, vepřovém masu a samozřejmě na sušené šunce podobně jako v Itálii. Ke všem jídlům podávají zeleninové saláty, které obsahují rajčata, papriky, olivy, česnek, cibuli a především olivový olej. Mezi oblíbená koření patří šafrán a římský kmín. Do sladkých jídel přidávají med, mandle a ovoce.

Marisco, nebo-li „překlad ze španělštiny“ mořské plody, se vyplatí ochutnat na pobřeží, protože s rostoucí vzdáleností od moře ztrácejí svou kvalitu. Pravdou je, že si za ně připlatíte více než za kterékoli jiné jídlo, ale litovat nebudete. Na druhou stranu, kde jinde je lepší si objednat madridský kotlík nebo věhlasnou paellu než v Madridu a ve Valencii.

Allioli „španělská“ majonéza

Základním stavebním prvkem španělské kuchyně je studená omáčka allioli. Její název vznikl spojením katalánských slov česnek (all) – a (i) – olej (oli), připravuje se z česneku, oleje a špetky soli. Česnek se utře a zvolna se přidává olej, někdy i vejce. Allioli je vlastně takovou španělskou variantou majonézy s česnekem a podává se jako doplněk k nejrůznějším pokrmům.

Tapas

Tapas  je soubor chutných španělských delikates, které se dávají k pití. Etymologicky slovo znamená poklice či víko. Kdysi se totiž všechny nápoje ve džbánech nebo sklenicích přikrývaly plátkem chleba jako ochrana proti hmyzu a prachu. Ten se časem obohatil o plátek šunky nebo sýra a odtud už to bylo jen kousek k dnešním tapas.

Paella

Připravuje se z rýže, zeleniny (rajče, paprika, hrách) a z různých druhů masa (králičí, kuřecí, krůtí) nebo z mořských plodů či kombinace obojího. Nechybí šafrán, který dodává rýži charakteristickou nažloutlou barvu a připravuje se ve speciální nádobě, kterou je tzv. paellera – pánev se dvěma uchy.

Řešíte překlad ze španělštiny? Nechte nás je řešit za vás! Kontaktujte nás a my pro vás přeložíme nejen kuchařku španělských pokrmů, ale také třeba technický manuál nebo úřední dokument. 🙂

 

zdroj: https://www.mundo.cz/spanelsko/jidlo